Hunting Lodge in Sognefjorden, Norway

A hunting lodge designed in Sognefjorden on the west coast of Norway. The site is surrounded by some of Norway's most spectacular natural environments and has some of the countries most exceptional terrain for a spectacular deer hunting destination. A welcome break from the city to encounter deer, sea eagles and even dolphins with breathtaking views of the Fjords. 

Inspired by the traditional Norwegian Tun, the Mountain Lodge on Sognefjorden is formed by a collection of five buildings gathered around a central space. Each building houses its own function and is arranged to address particular views, from a dramatic panorama of the Fjord to a sampled view of the surrounding mountain landscape.

The central space acts as the primary gathering point and accommodates some of the key day-to-day activities. The reception and bar is located here, with a good overview of each living space; lounge, dining room, breakfast room, upper kitchen, library and meeting room. At the lower floor, partially cut into the landscape, are further guest facilities; spa and treatment rooms, swimming pool, gymnasium, cinema and games room. The lower floor also facilitates the back-of-house operations with kitchen, storage, wine cellar and plant. 

This floor can be accessed separately from the valley floor whilst providing access to the forest walkways that leads on to the cabins. Eight individual cabins form the private areas and are carefully sited in the hillside. Traversing down the mountain towards the Fjord, these routes create a sense of remoteness, with each cabin placed discreetly amongst the forest and maximizing the spectacular views. Each L-shaped cabin is designed to be flexible, with two bedrooms and a central living space that can be used as one or two units with a maximum capacity of 32 guests. 

A simple and natural palette of materials is proposed to harmonize with the stunning setting, where the forest meets the Fjord. The lodge buildings, clad externally and internally in timber, provide inherent warmth and character to each space.

Photos courtesy of Haptic Architects